Storbak

DSC01727

I dag har vi bakat hällakakor eller pickikakor som vi säger i Anundsjö. Bakade av 3,5 liter mjölk – alldeles tillräcklig stor sats för att man skall hinna bli lite leds och få lite ont i ryggen av all kavling. Receptet kommer från en f.d kollega till min syster.

 

Recept Elisabeths pickikakor:

14 liter mjölk

3 flaskor sirap

500-800 gr margarin

2 paket jäst

2 paket rågsikt

3 paket grahamsmjöl

4- 5 paket vetemjöl samt till utbakning

1 påse hjorthornsalt samt en påse till utbakning

salt

brödkryddor

DSC01728

Stöp degen kvällen innan bakning. Smält margarin, tillsätt mjölk och låt allt bli 37 grader varmt. Rör ut jästen med lite varm degvätska och slå sedan p´å resten av vätskan. Blanda i salt, ev brödkryddor samt sirap. Tillsätt under omrörning allt mjöl utblandat med en påse hjortronsalt. Låt degen vara ganska så lös under jäsning.

Morgonen efter tillsätt mera vetemjöl i degen som sedan knådas och delas in i lämpliga bitar. Forma dessa bitar runda. Kavla sedan ut dem till runda hällakakor som därefter naggas med kruskavel. Borsta bort allt löt mjöl från kakan och grädda i bakugn eller på elektrisk bakhäll.

Varning: Alldeles för goda för att vara nyttiga

Annonser
Det här inlägget postades i Stugan och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s